Криптовалути

Криптовалутата е дигитална валута која има за цел да изврши трансакции, истовремено ослободувајќи се од сегашните доверливи трети страни, како што се банките на пример. Овие криптовалути потоа можат да се купат, продаваат или тргуваат на специјализирани платформи, како што се Binance или Coinbase.

Купете криптовалути на Coinbase Купете криптовалути на Binance

Повеќе од 5000 криптовалути за откривање

 

Cryptomonnaie Bitcoin

Биткоин (БТК)

Водечката крипто валута во светот, Биткоин (БТК) се чува и се тргува безбедно преку Интернет користејќи дигитална книга наречена блокчејн. На 31 октомври 2008 година, Сатоши Накамото (псевдоним) објаснува како работи дигиталната валута. Неколку месеци подоцна, се создава првиот блок во дигиталниот регистар и се извршува првата трансакција. Биткоинот тогаш чинеше 0,0007 УСД.

Cryptomonnaie ethereum

Етереум (ЕТХ)

Терминот Ethereum (ETH) е криптовалута заедно со децентрализирана компјутерска платформа. Програмерите можат да ја користат платформата за да градат децентрализирани апликации и да издаваат нови крипто-средства што се квалификуваат како белези на Ethereum.

Повторувачки прашања поврзани со крипто валута

Откријте ги сите технички жаргони на Cryptocurrency и Blockchain.

Altcoin е различна криптовалута од биткоинот.

Blockchain е децентрализирана технологија која работи без централен орган благодарение на корисниците на системот. Тоа овозможува складирање и ширење на информации на ултра безбеден и ефтин начин. Во случај на јавна блокчејн, секој може слободно да се консултира со блокчејн и да ги провери неговите трансакции. Можеме да дефинираме јавен блокчејн како јавен, анонимен и неприкосновен сметководствен регистар.